ခ်မ္းစိမ့္တ့ဲ ရာသီမွာ မုန္႔ပာင္းခါး ပူပူေလး စားရေအာင္

အိမ္အျပင္မွာ ႏွင္းေလးေတြ တဖြဲဖြဲ က်လို႔။ ျမင္ေလရာရာမွာ ႏွင္းျဖဴျဖဴေတြ ဖုံးလႊမ္းေနတ့ဲ ခုလို ခ်မ္းစိမ့္စိမ့္ ရာသီမွာ မုန္႔ပာင္းခါး ပူပူေလး စားရရင္ ေကာင္းမယ္လို႔ စိတ္ကူးရတာနဲ႔ မုန္႔ပာင္းခါး ခ်က္ဖို႔ ျပင္ဆင္ရတာေပါ့ေနာ္။

မနက္ မုန္႔ပာင္းခါး ခ်က္မယ္ဆို ညတည္းက ကုလားပဲကို ေရစိမ္ထားပါတယ္။ ေနာက္ ပဲကို ဆား၊ နႏြမ္းမႈန္႔နဲ႔ ျပဳတ္ျပီး ေခ်ထားပါတယ္။ ငါးခူ ႏွစ္ေကာင္ကို မန္က်ည္းမွည္႔နဲ႔ တိုက္ျပီး ေဆးတယ္။ ျပီးေတာ့ ဆား၊ ငံျပာရည္ ၊ နႏြမ္း၊ ငရုတ္သီး ခြဲႀကမ္းမႈန္႔ေလး နည္းနည္း၊ စပါးလင္နဲ႔ ျပဳတ္ျပီး အရိုးႏြင္ ထားပါတယ္။

ငါးဆီသတ္ဖို႔ အတြက္ ငရုတ္သီးနီေျခာက္ (ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔)၊ ဂ်င္း၊ စပါးလင္၊ ႀကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းျပီး ငါးဆီသတ္ ပါတယ္။ ဆန္အက်တ္မႈန္႔ တ၀က္ ပဲေခ်တ့ဲထဲ ထည္႔ျပီး ေရေႏြးကို မုန္႕ပာင္းခါး ပာင္းရည္ ပမာဏေပၚ မူတည္ျပီး ထည္႔ပါတယ္။ ေနာက္ ဆန္မႈန္႔ ေပ်ာ္ရင္ ငါးဆီသတ္ထားတာ ထည္႔ျပီး ငံျပာရည္ထည္႔။ ခ်ခါနီး ႀကက္သြန္နီဥ၊ ငွက္ေပ်ာအူ ထည္႔ပါတယ္ (ဒီမွာေတာ့ ငွက္ေပ်ာအူ ၀ယ္မရတာနဲ႔ မထည္႔ပါဘူး)။ ငရုတ္ေကာင္းကို ေလွာ္ျပီး ပာင္းရည္အိုးထဲထည္႔၊ ေျမပဲေလးကို ဖြဖြေထာင္းထည္႔၊ ေနာက္ ႀကက္ဥျပဳတ္ သာမက ႀကက္ဥကို ေခါက္ျပီး ပာင္းရည္ ပြက္ပြက္ဆူတ့ဲထဲ ထည္႔လုိက္ပါေသးတယ္။ ဒါဆိုရင္ေတာ့ သိပ္ကို ေမႊးလွတ့ဲ မုန္႔ပာင္းခါး ပူပူေလး ရျပီေပါ့ေနာ္။

ပဲေႀကာ္ေလးလည္း ေႀကာ္ဦးမယ္ ဆိုေတာ့ ည ပဲစိမ္တည္းက ပဲေႀကာ္ ေႀကာ္ဖို႔ပါ ေရစိမ္ပါတယ္။ rice cooker ထဲက ခြက္နဲ႔ တစ္ခြက္ခြဲ ေလာက္ဆို ပဲေႀကာ္ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ရပါတယ္။ ေရမစိမ္ရင္ အေႀကာ္ ေႀကာ္တ့ဲအခါ ပဲက အရမ္းမာျပီး ၀ါးရင္ သြားေတြ က်ဳိးကုန္ပါလိမ့္မယ္။

ဆန္မႈန္႔နဲ႔ ေရကို မ်က္မွန္းနဲ႔ ခ်င္ျပီး ထည္႔ပါ။ (ဆန္မႈန္႔က ပုံထဲမွာ ျပထားတ့ဲ အထုတ္ေလးပါ။ ညာဘက္ကေနာ္။ Rice Flour လို႔ေရးထားတယ္။ ဗယ္ဘက္က ေကာက္ညွင္းမႈန္႔ပါ။ ပုံကို တီတီဆိြ ဘေလာ့ဂ္မွ ကူးယူ ေဖၚျပသည္)။ ဆန္မႈန္႔ေရေဖ်ာ္ ထဲကို ဆား၊ သႀကား (သို႔) အခ်ိဳမႈန္႔၊ ဆႏြမ္းမႈန္႔ ထည္႔ျပီး ပဲေလးေတြ ထည္႔ျပီးတ့ဲ အခါ ဆီပူပူမွာ ေႀကာ္လို႔ ရပါျပီ။ အရမ္းကို လြယ္ပါတယ္။

မုန္႔ဖတ္ေလးထည္႔၊ မုန္႔ပာင္းခါးရည္ဆမ္း၊ ပဲေႀကာ္၊ ႀကက္ဥျပဳတ္ေလးနဲ႔၊ နံနံပင္၊ ပဲသီးေလးေတြ ထည္႔စားရင္ သိပ္ကို အရသာ ရွိတ့ဲ ျမန္မာျပည္ အလြမ္းေျပ မုန္႔ပာင္းခါးေလး တစ္ပြဲ ရျပီေပါ့။ မုန္႔ဖတ္သုပ္ေလးလည္း ခ်ဥ္ငန္စပ္ သုပ္ထားတယ္။



ဒီေန႔ေတာ့ ျမန္မာ အစားအစာေလးေတြပဲ ေကြ်းမယ္ေနာ္။ အခ်ိဳပြဲက ဆန္မႈန္႔ ၊ ေကာက္ညွင္းမႈန္႔၊ ထညက္၊ အုန္းသီးျခစ္ ရွိရင္ လုပ္စားရတာ လြယ္ကူ ျမန္ဆန္ျပီး အရသာ ရွိတ့ဲ မုန္႔လုံးေရေပၚေလးေပါ့။ ကြ်န္မ လုပ္ထားတာ မုန္႔လုံးေရေပၚ အလုံး နည္းနည္း ႀကီးသြားတယ္ေနာ္။ ဘေလာ့ဂ္ကို အလည္ ေရာက္လာတ့ဲ မိတ္ေဆြမ်ား ရႊင္လန္း ခ်မ္းေျမ႕ပါေစရွင္။


(ကြ်န္မ ပာင္းအခ်က္အျပဳတ္ သိပ္မကြ်မ္းက်င္ပါဘူးေနာ္။ ကြ်န္မ ဒီဘေလာ့ဂ္မွာ ေရးထားတ့ဲ ခ်က္ျပဳတ္နည္းေတြက လိုအပ္တာေတြလည္း ရွိခ်င္ ရွိမွာပါ။ မိတ္ေဆြမ်ားမွ အႀကံဥာဏ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္ေနာ္။ အလည္ေရာက္လာ သူမ်ားကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္)

Comments

Popular posts from this blog

ထြက္ရပ္ေပါက္ဖို႕

ဟင္းသီးဟင္းရြက္အေခၚအေ၀ၚ မ်ား

ျမသန္းတင့္ ေခြးကေလး